Beste collega,


In deze eerste A&O-items van dit jaar meteen het heuglijke feit dat de websites voor de beide registraties van de NIP-sector A&O zijn heringericht. Aanmelden voor de registratietrajecten verloopt geheel digitaal, papieren dossiers behoren voorgoed tot het verleden. Dankzij Saskia de Bel kunt u direct aan de slag met werkstress. TU Eindhoven onderzocht in hoeverre (culturele en sportieve) activiteiten buiten het werk geassocieerd zijn met herstel. En zie verder al het andere lezenswaardigs....


De redactie


-
-
Vernieuwde webpagina's registraties NIP-sector A&O en PE-Online!

De websites voor de registraties van de NIP-sector Arbeid en Organisatie zijn opnieuw ingericht. De reguliere aanmelding - via PE-Online - staat nu open voor beide registers van de sector A&O. Aanmelden voor de registratietrajecten verloopt geheel digitaal.


Winnaars NIP A&O Thesisprijs 2014

Onlangs vond de uitreiking plaats van de NIP A&O Thesisprijs 2014. Maxim Laurijssen (Rijksuniversiteit Groningen) won de eerste prijs. Anna Bogo (Universiteit van Amsterdam) en Cilia van der Ven (Universiteit Utrecht) ontvingen respectievelijk de tweede en derde prijs.


Events NIP-sector A&O: impressie en verslagen


Ontzien oudere werknemers werkt niet, scholing wel
Oudere werknemers zijn eerder bereid en gemotiveerd om langer door te werken als ze van hun werkgever goede scholingskansen krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het ROA, Universiteit van Maastricht. Bron: UM


Personal growth in organizational contexts
Thomas Kowalewski ging na welk nut de training 'The 7 Habits of Highly Effective People' van Stephen R. Covey heeft als instrument voor de ontwikkeling van medewerkers en leiders binnen organisaties. Bron: RUG


Het glazen plafon voor minderheden

Dat ethnische minderheden nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in leiderschapsposities wordt veroorzaakt door 'vertekende verwachtingen', aldus Seval Gündemir. Bron: VU.Publieke dienstverleners helpen zelfs in stressvolle situaties - nieuw model van copingstijlen
Publieke dienstverleners, zoals docenten, maatschappelijk werkers, politieagenten en verpleegkundigen blijven ook in stressvolle situaties cliënten helpen. Veel dienstverleners gaan daarin zelfs vrij ver.
Bron: EUR

Motiveer oudere werknemers met leeftijdsbewust personeelsbeleid
Hoe kunnen ouderen gemotiveerd worden om langer door te werken? En hoe kunnen organisaties oudere werknemers goed begeleiden? Met leeftijdsbewust personeelsbeleid, volgens Tuğba Polat.
Bron: VU
 

Oudere medewerker moet opleidingswens uiten
Werkgevers investeren eerder in scholing van oudere werknemers als deze expliciet aangeven dat ze interesse hebben in het volgen van een opleiding, concludeert Maria Fleischmann. Bron: OCRendement


Abstract kunnen denken vaak noodzakelijk
Organisaties die vertrouwen op prikkels om werknemers te motiveren, kunnen beter mensen met een concrete denkwijze aannemen, volgens Gijs van Houwelingen. Voor functies waarbij persoonlijke integriteit een grote rol speelt, zijn mensen met een abstracte denkwijze geschikter.
Bron: EURDe
NIP Boekenclub is een initiatief van het NIP en Boom Psychologie. NIP-leden krijgen speciale korting op een selectie vakliteratuur.

LOG IN
Het weekend van zeven dagen - Een goede balans tussen werk en privé-leven
Het is veel eenvoudiger dan het lijkt om een goede balans te vinden tussen werk en vrije tijd. Het natuurlijke resultaat is een weekend van zeven dagen.


Het onderscheidend vermogen - Hoe jouw medewerkers het verschil kunnen maken
Dit boek benadert zelfsturing als een gezamenlijk proces van denken en doen tussen cliënten en medewerkers, tussen medewerkers onderling en tussen werkvloer en leiding.


De omgekeerde werkweek - Werken wordt nooit meer zoals het was
Volgens economen is de 15-urige werkweek straks een feit. Dan werken we zelf nog maar twee dagen, terwijl robots de rest doen.


Een opgeruimde geest - Omgaan met de stortvloed aan informatie die dagelijks op je afkomt
Aan de hand van de laatste inzichten uit de neurowetenschappen zien we waarom we soms het overzicht verliezen.


Autobiografie - Tot hier en nu verder
De veelbesproken zakenman Erik de Vlieger vertelt zelf over zijn zakelijke beslissingen en over de opkomst en ondergang van de vastgoedwereld.


Handboek zelfstandigen 2015 - Voor freelancers, zzp'ers en eigen bazen
De nieuwe editie van het standwerk voor freelancers, ZZP'ers, eigen bazen, micro-ondernemers, eenpitters en andere zelfstandigen is geheel geactualiseerd.


Welke kleur heeft jouw parachute? 2015/2016 - Een praktisch handboek voor werkzoekers en carrièreplanners
Het succesvolste banenboek ter wereld is geheel herzien en geactualiseerd. Stap voor stap laat dit zien hoe je ook in economisch zware tijden je droombaan kunt vinden.

Saepe repetenda: oefening baart kunst

Peter Ambagtsheer

Wij psychologen, hulpverleners, zorgers en burgers zijn aan de beurt. Ziektekostenverzekeraars hebben vastgesteld dat hulpverleners alleen goed kunnen worden in hun vak als ze bepaalde handelingen vaak verrichten. Een opmerkelijke samentrekking van kwaliteit en kwantiteit. Heb lef, volg je hart

Sandra Rethmeier
Na jarenlang wikken en wegen hak je de knoop door. Je hangt je baan als directeur-bestuurder aan de wilgen en gaat de laatste jaren tot je pensioen weer als fulltime professional aan de slag. Zou dat van een leien dakje gaan?Cognitieve spoken verjagen uit organisaties

Marius Rietdijk

Door het overtuigend bewijs van de effectiviteit van behavioristische interventies en dankzij de huidige technologie zijn we in staat om organisaties te helpen het gedrag te veranderen en mensen gelukkig te maken, waardoor individuele en organisatieresultaten stijgen.


Slaaptekort en flexwerken

Joke Tacoma

De afgelopen decennia zijn we steeds minder gaan slapen. Een derde van de Nederlanders slaapt zes uur of minder en dat richt schade aan. Kan flexwerken helpen om ons weer meer slaap te geven?


Specifieke of generieke competenties?

Godfried Westen

Binnen de A&O-psychologie geldt als vertrekpunt dat een assessment functiegericht moet zijn en de beoordeling van de assessmentpsycholoog zich moet richten op de aangegeven functierelevante competenties. Mijns inziens is hier wel wat tegenin te brengen. 


INTERNETPUBLICATIES

...................................................

DUURZAAM VITAAL - AAN DE SLAG MET WERKSTRESS


Saskia de Bel neemt u mee langs een viertal wegen naar duurzame vitaliteit. Aan de hand van nieuwe inzichten en praktische tips kunt u direct aan de slag met werkstress.


DOWNLOAD!WERKSTRESS, HERSTEL EN CULTUUR - DE ROL VAN VRIJETIJDSBESTEDING 


Onderzoek door Performance Management Group van Technische Universiteit Eindhoven in opdracht van Bedrijfs Cultureel Abonnement (BCA).  


DOWNLOAD! Smartphone use and work-home interference: The moderating role of social norms and employee work engagement.

Derks, D., Duin, D. van, Tims, M. & Bakker, A.B. (2015). Journal of Occupational Psychology, 88, 155-177.


Happy@Work. E-mental health in occupational health care.

Anna Geraedts (2014). Academisch proefschrift. Amsterdam: Vrije Universiteit.


Veranderen. Maar dan anders...

Boelens, L., Verbaarschot, M., Westen, G. & Hillege, K. (2014). Personeelbeleid, 11, 40-41.

Aanvullende literatuur.


Onzekerheid koesteren of wegwerken?

Lensink, S. (2014). Personeelbeleid, 11, 14-17.

 
Scholingsagenda NIP

In de scholingsagenda vindt u een overzicht van cursussen, symposia, workshops, lezingen, studiedagen en individuele nascholingen. Deze zijn alle geaccrediteerd voor de registratie en/of herregistratie in de registers Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP en Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP.


Accreditatieverzoek indienen
Wilt u als aanbieder van bij- en nascholingsactiviteiten een accreditatieverzoek indienen? Dat doet u heel eenvoudig online.

WEBSITES SECTOR ARBEID & ORGANISATIE NIP ..........................................................................

Bezoek onderstaande websites regelmatig voor de meest actuele informatie!

Projectgroepen A&O
De projectgroepen van de NIP-sector Arbeid & Organisatie ontwikkelen onder andere kennis over de thema's: work-lifebalance, duurzame inzetbaarheid en persoon-organisatie fit. Hun kennis willen zij graag via deze website met u delen.

Toolbox Werk en Psychische klachten
Het werk is een belangrijke context om mee te nemen in de behandeling en begeleiding van mensen met psychische klachten. Deze toolbox biedt hiervoor praktische tools zoals vragenlijsten, checklisten en voorbeelden. De toolbox is ontwikkeld door de NIP-sectie Arbeid & Gezondheid en LVE (eerstelijnspsychologen).

Registratieregelingen Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP en Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP
Onderstaande websites bieden uitgebreide uitleg over de twee registraties en een overzicht van de registratie-eisen.
>>> Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP 
>>> Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP